|
Quick Contact
+123 456 5532

Hva er en elbil?

I våre dager snakkes det mye om elbiler og om at denne typen bil er fremtiden, men hva skal egentlig til for å definere en bil som en elbil? Som de fleste vet står elbil for elektrisk bil, men det er ikke alle biler som kan bruke elektrisitet som får betegnelsen elbil i Norge. En bil som både kan bruke elektrisitet og annet brennstoff, vanligvis bensin, kalles for hybrid.

Elbilens gjennombrudd

I dag er det suverent vanligste at energien som brukes til å kjøre bilen kommer fra et batteri, men historisk sett har det også vært mange forsøk med andre løsninger. Blant annet har det blitt brukt både kondensatorer og svinghjul for å holde på energi. Elbilen har nemlig en mye lengre historie enn de fleste tror, den går faktisk helt tilbake til 1800-tallet. Problemet den gangen og utover 1900-tallet var imidlertid at slike biler ikke kunne konkurrere med bensinbilene på rekkevidde og hestekrefter. Dermed tapte de stadig terreng, og ble til en slags fortidens kuriosa.

De siste årene har imidlertid elbilen gjort et comeback. Det skyldes delvis utvikling i teknologien, og kanskje først og fremst problemet med at bensin- og dieselbiler har så store utslipp som forårsaker både lokale og globale problemer. Dermed er myndighetene i noen land villige til å subsidiere de som velger elbil. Andre steder er det bare de som er mest interessert i den nye teknologien eller å være miljøvennlige som kjøper elbil, og der er salget naturlig nok betydelig lavere. Utviklingen av bedre teknologi, særlig bedre batterier, har imidlertid gitt økt rekkevidde som gjør elbilen mer konkurransedyktig. Om elbilen kan redde miljøet, slik noen tror, gjenstår likevel å se.

Fordelene med elbil i Norge

Norge er et av de landene der elbileierne har flest privilegier. Det er verdt å merke seg at du ikke får alle de samme mulighetene selv om du har en ladbar hybrid. Du må ha en ren elbil, eller eventuelt en hydrogenbil, for de får også de samme fordelene.

Den store fordelen med elbil rent økonomisk er selvfølgelig at du slipper å betale både engangsavgift og moms. Det gjør at elbiler ofte blir mye billigere enn sammenlignbare biler som bruker bensin som brennstoff. I tillegg får du redusert årsavgift, og hvis du har firmabil betaler du bare halvparten av vanlig firmabilskatt.

Det er imidlertid også ganske mange lokale og praktiske fordeler i tillegg til det som gjelder de statlige avgiftene. Viktigst for mange er selvfølgelig at du kan kjøre i kollektivfeltet og slipper å betale bompenger. I tillegg kan du ofte ta fergen uten å betale for bilen, parkere gratis i sentrum, og så videre. Det er ikke så rart at salget av nybiler er i sterk vekst i Norge!

Bjornstadbil.no sign up form


Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur excepteur sint occaecat cupidatat non

Bjornstadbil.nologin form


epsilon